Pirate map

Frequently asked questions

Generella frågor

Vad ska jag göra om jag behöver hjälp med en text?


Mejla och berätta vad du behöver hjälp med och skicka gärna in din text. Vi tar i första hand emot word-filer då de är lättast att jobba med (för korrekturläsning gäller endast word-filer). Vid översättning går det bra med pdf, dock föredras word-filer. Bilder på texter tar vi inte emot, då föreslår vi att man istället scannar.
När och hur betalar jag?


Du betalar innan den redigerade texten mejlas tillbaka till dig. Om det är bråttom kan du betala redan när du skickar in texten. Du betalar smidigast via Swish, men via banköverföring funkar också. Vi fakturerar via faktureringsföretag och lägger på moms, andra skatter tillkommer (gäller främst för företag).
Markerar ni ändringarna?


Ja, alla ändringar är synliga genom spårningsfunktionen i Word (gäller för korrekturläsning).

Korrekturläsning akademiska texter

Hur lång tid tar en korrekturläsning?


Det tar normalt inte mer än två dagar om din text inte är längre än tio A4- sidor. Har du en större uppsats som du behöver få granskad tar det längre tid och hur lång tid beror såklart på hur stor uppsatsen är. Men i regel ska det inte ta mer än tre dagar. Se dock till att ha tidsmarginal så att du inte skickar den för nära deadline.
Vad ingår i en korrekturläsning?


Vi rättar stavfel och andra grammatiska fel, meningsbyggnad och syftningsfel. Detta gör vi genom spårningsfunktionen i Word så att du kan se alla ändringar och själv välja om du vill acceptera/neka ändringarna. Vi lämnar alltid feedback om vi tycker att något kan förtydligas eller utvecklas eller lämnar kommentarer med förslag kring struktur och innehåll eller annan feedback som kan vara bra att tänka på när man skriver vetenskapligt och akademiskt.
Jag har fått en komplettering på en hemtenta/uppsats. Kan ni hjälpa mig?


Vi kan bara hjälpa dig efter att du gjort de ändringar som din lärare eller handledare frågat efter. När du har gjort det kan vi granska texten och den feedback du fått från läraren för en korrekturläsning samt kommentera huruvida du uppfyllt kompletteringen. Vi kan finnas där som vägledning med lösningar och förslag, men jobbet behöver du såklart göra själv!
Hjälper ni till med att redigera innehållet i uppsatser?


Nej, av självklara skäl redigerar vi inte själva ämnesinnehållet utan fokuserar på språket och att den följer en normal uppsatsformalia. Vi kommenterar däremot om något ser tokigt ut, till exempel resonemang som är otydliga eller slutsatser som saknar uppbackning osv.
Hur mycket kostar en korrekturläsning?


Korrekturläsning kostar 30 öre/per ord och då kan man självklart välja vad som ska räknas in i ordantalet, till exempel att antingen exkludera/inkludera referenslistan. Gäller det en väldigt problematisk text med många språkliga fel kan det komma att kosta mer.

Översättning

Hur lång tid tar översättning?


I regel översätter vi inte mer än fem A4- sidor per dag för att texten ska bli så korrekt som möjligt. Man får även ta hänsyn till att vissa ämnesområden kräver extra tid till att göra sökningar av specifika fackord och termer eller annan relevant information.
Hur mycket kostar översättning?


Priset för översättning beror på texten, så mejla gärna ett utkast eller exempel.

CV och personligt brev

Jag har ett cv och ett personligt brev som behöver uppdateras och snyggas upp. Hur funkar det?


Om du redan har ett cv och brev som du behöver uppdatera kan du bara mejla dem samt den nya informationen som du vill ha med. Vi korrekturläser din gamla text och redigerar den så att den passar till det jobb som du tänkt söka. Bifoga därför gärna länk eller beskrivning på arbetet eller yrkesområdet som du söker. Vi lägger in det nya cv:t och brevet i en stilren layout. Det är valfritt att mejla foto om man vill ha med det i sitt cv. Uppdatering kostar 500 kr per cv/brev och 900 kr för båda.
Jag behöver skriva ett helt nytt cv och/eller personligt brev. Går det? Och hur mycket kostar det?


Vi hjälper dig att skriva ett cv eller brev från scratch. Då kommer vi mejla över ett formulär som du behöver svara på med den information som ska tas med. Vi lägger sedan in det nya cv:t/brevet i en stilren layout. Att få ett cv skrivet kostar 600 kr och ett personligt brev 800 kr. För båda kostar det 1300 kr.

Korrekturläsning övrig text

Hur lång tid tar en korrekturläsning?


Det tar normalt inter mer än två dagar om din text inte är längre än tio A4- sidor. Har du en större text som du behöver få granskad tar det längre tid och hur lång tid beror såklart på hur många sidor det rör sig om.
Hur korrekturläser ni text? Gör ni ändringar?


Precis, vi redigerar texten och om man vill så markeras detta i Word med spårningsfunktionen. Vi anpassar även texten till den tänkta målgruppen och tar hänsyn till textens ändamål.
Hur mycket kostar en korrekturläsning?


Korrekturläsning kostar 30 öre per ord.

Transkribering

Hur går en transkribering till och hur mycket kostar det?


Du mejlar in ljudfilen som ska transkriberas så fixar vi resten. Priset för transkribering är 1000 kr per ljudtimme.